Biarkan selama 3 hari. Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Pin By Shadiyah On Pantang Keguguran
400 g gula pasir.
Cili jeruk dalam botol. Cara Membuat Cili Jeruk. Belah buah cempedak dan keluarkan isinya. Kekadang Kjee buang jer bila air bertukar warna.
Masukkan cuka makanan sehingga botol. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Rendam selama 3 minit 3.
Siap dan keesokan hari sudah boleh dimakan. Cili Jeruk tetiba tekak terasa-rasa nak makan cili jeruk. Setelah itu curahkan ke dalam botol yang berisi cili hijau tersebut.
Jiruskan air panas mendidih pada cili hijau tersebut supaya layu sedikit. Oleh itu saya ambil tepek kat blog saya resepi dan cara buat nya. Tosakan dan biar sejuk.
Masukkan ke dalam botol dan ketepikan. Cili hijau dan cili padi merah di hiris nipis buangkan bijinya basuh dan toskan air yang berlebihan. Tengok-tengok senang sangat nak buat.
Lama jugak Kjee guna kaedah itu. Ketepikan sebentar supaya airnya kering. 1 botol balang kaca untuk memerap cili Cara-caranya.
Biarkan dia sejuk dahulu. Kemudian bersihkan kulit cempedak dengan membuang bahagian durinya dan hanya bahagian isi putih sahaja diambil. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik.
Lepas dah siap semuamasukkan dalam bekasLarutkan kapur makan dengan air biar tenggelam cili lepas tu rendamkan cili selama 1-2 jam. Kemudian isikan botol tadi dengan cili sehingga padat. Toskan dan basuh bersih sekurang-kurangnya 3 kali untuk hilangkan bau kapurFungsi kapur adalah untuk rangupkan cili jeruk walau lama ya.
Masukkan dalam botol kaca. Masukkan garam dan cuka. Alat dan bahan yang diperlukan - Gunting- Botol aqua- Tanah- Air- Kain- Biji jeruk buah atau pohon yang sudah jadi- Cangkang telur yang sudah ditumbuk untuk.
Masukkan 2 sudu gula dan 2 camca kecik garamdalam kes saya nisaya bubuh 56 cili gula dan garamkemudian bubuh lagi balance cili sebenarnya sbb. Asingkan cili dengan air 4. Basuh buah mangga sehingga bersih.
Terbalikkan botol dan toskan hingga betul-betul kering. Setelah air campuran cuka sejuk atau suam baru boleh masukkan cili hijau dan cili padi yang dihiris tadi. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca.
Cili hijau dipotong tapi jangan halus sangat biar kasar sedikit kemudian celur dalam air mendidih selama 20 saat. Gaulkan kesemuanya hingga sebati. Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis. Tekan sedikit tetapi jangan terlalu padan. Masukkan garam 1 setengah sudu.
Masukkan gula dan garam. Masukkan dalam botol kaca kalau botol lain saya tak jamin fresh. Masa Kjee meniaga dulu Kjee main taram jer buat cili jeruk.
Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup 3. PASTIKAN botol dan cili betul-betul kering. Masukkan cuka sehingga 23 botol sahaja.
LANGKAH KE TIGA. Dah siaptutupkan botol kaca tersebut dan tunggang terbalikkan botol untuk sebatikan garam gula dan cuka. Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih.
Sementara itu masakkan gula cuka beserta dengan air dan garam hingga mendidih. Gaul kulit cempedak dengan garam hingga rata. Tak sampai dua hari mulalah timbul selaput di bahagian permukaan air cili jeruk tu.
Tutup bekas dan biarkan semalaman. Didihkan 2 cawan air dan bila dah mendidih tutup api. Botol diisi cili ada juga yang tidak perlu dipotong.
Masukkan cili potong tadi. Asingkan cili dengan air. Tuang air panas 2.
Sediakan botol yang mana terlebih dahulu dicuci bersih dan rebus dalam air panas selama 5 minit toskan hingga betul2 kering. Cili Jeruk merupakan satu kaedah penyimpanan cili chili preservation untuk satu jangkamasa yang agak lama tanpa menghilangkan rasa pedas cili. Kalau ikutkan nak jer aku patah balik tapi bila pikir2 ill be talking not to the owner yang menjual tu pekerja dia jer tapi sedih la kan tetiba lak pembaziran wang berlaku beli sesuatu untuk menyakitkan diri sendiriso kepada u all jangan la makan jeruk dalam botol yang ntah brapa lama dah di perap oleh mereka yang meniaga jeruk racun ni.
Potong kulit cempedak berbentuk kiub dan cuci bersih. Letakkan ditempat yang sesuai. Potong isi mangga mengikut citarasa masing-masing.
Kemudian buang kulit dan bilas sekali lagi. Di dalam periuk satukan cuka makan air dan gula masak sehingga mendidih tutup api dan sejukkan. Basuh cili dan toskan.
Dengan itu saya kongsikan ramuan pembuatan cili jeruk ini. Kemudian masukkan ke dalam bekas atau botol bersih. Isikan botol tadi dengan cili biar padat.
Kjee potong cili hijau lepas tu Kjee curah air panas bubuh cuka sikit. Do you want to buy Jeruk Dalam Botol Thailand for RM10 from the genuine or want to buy it from a distributor and agent for only RM10. Sedia untuk di hidangkan bersama segala jenis mee gorengsupbasah.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebusgoreng dan sebagainya. Seterusnya kita perlu membancuh cuka makan dengan gula dan garam dan kacau rata hingga semua larut.
Jeruk Betik Resepi Terbaik Jeruk Buah Serikaya
Makanan Dlm Pantang Confinement Food Cooking Tips Food
Dapur Tanpa Sempadan Jommm Buat Sawi Jeruk Sendiri Makanan Dan Minuman Resep Makanan Jeruk
Grune Bohnen Einlegen Einkochen Youtube Einkochen Bohnen Grune Bohnen